Predstavitev

Zgodovina društva

Pripravljalni odbor za formiranje sekcije barmanov leta 1967, je na svojem sestanku v hotelu Bellevue v Ljubljani izbral za svojega predsednika g. Emila Jankoviča in za sekretarja g. Jožeta Faflika iz hotela Slon v Ljubljani. Ob tem pogumnem začetku je potrebno priznati priznanje tudi takratnemu predsedniku poslovnega združenja hotelskih podjetij Jugoslavije – Jugohotelov in takratnemu direktorju hotela Slon gospodu Janku Havličku, ki je pripomogel, da je bilo lahko tako barmansko sekcijo registrirati v sestavu tega združenja pod imenom Sekcija barmanov Jugoslavije (SBY), še isto leto 1967 novembra pa jo je priznala tudi že svetovna barmanska organizacija IBA. Zibelka slovenskega barmanstva torej izhaja iz hotela Slon v Ljubljani.

Od ustanoviteljev sekcije društva, je ostal le še gospod Alfred Polak, barman, zanesenjak, intuzijast, učitelj, starosta DBS, ki že polnih 50 let in več še vedno pomaga, sodeluje in uči naše mlade člane. Nanj smo še posebej ponosni.

Nič jim ni preprečevalo organizirati razna tekmovanja barmanov kot npr. Pokal Bleda, koktajl prijateljstva v Ljubljani, pa Zlati talisman v Mariboru, Badelov koktajl v Zagrebu, državna prvenstva, trofej Opatijske Riviere in še in še, saj jim je bil intuzijazem in veselje do mešanja pijač, do barmanskega druženja, prva želja.

Po zakonski ukinitvi Jugohotelov pa smo se slovenski barmani v letu 1979 na novo organizirali in registrirali pod imenom Društvo barmanov Slovenije – DBS; od takrat smo pod tem imenom tudi člani IBA – Svetovne zveze barmanov.

Vsekakor pa velik delež priznanja nosijo tudi vsakokratni predsedniki in tajniki društva barmanov, jasno kot nosilci organizacije.

Najpomembnejši trenutki našega društva pa so bili takoj po razpadu Jugoslavije leta 1991, ko smo bili med prvimi mednarodno priznanimi društvi. Kot društvo samostojne Slovenije nas je priznala svetovna organizacija IBA – International Bartenders Association.

DBS je bilo aktivno vključeno v organizacijo, kar treh svetovnih kongresov barmanov, na Bledu leta 1970, v Opatiji 1979 in v oktobru leta 2002, zopet na Bledu, kjer smo organizirali tudi zahtevno organizacijo treh manifestacij:

51. svetovni kongres barmanov, 28. svetovno prvenstvo v dolgih pijačah in 3. festival v Atraktivnem mešanju koktajlov – Flairtending-u.

Uspehi in priznanja

Danes, nas pozna ves širni svet, saj smo v samostojni Sloveniji dosegli na področju barmanstva skoraj vse, kar se nam je nekdaj zdelo nemogoče, saj so naši člani že pobrali vse svetovne lovorike, svetovni podprvak, svetovni prvak, svetovni ekipni prvaki, veliko finalnih uvrstitev na svetovnih prvenstvih in še bi lahko našteval o odmevnih Slovenskih barmanskih mednarodnih uspehih. Dosedanji rezultati so skoraj neponovljivi, druge države članice IBA nam jih le zavidajo, saj zlepa take možnosti sploh ne dobijo.

DBS ima 120 registriranih članov, od katerih je nekaj častnih članov, nekaj izrednih članov, večinoma pa aktivnih članov, ki delo združujemo v raznih hotelskih hišah, gostinsko-turističnih podjetjih in privatnih organizacijah.

Člani se udeležujejo barmanskih srečanj in tekmovanj po domovini in tujini. Sodelujemo z drugimi sorodnimi in izobraževalnimi institucijami, organizacijami in podjetji na področju gostinstva in turizma, proizvajalcev in distributerjev alkoholnih in brezalkoholnih pijač, živilske industrije in gostinske opreme, doma in po svetu. Širimo znanje na področju mešanja barskih pijač, ponudbe in postrežbe pijač, pridobivamo nove člane, jih izobražujemo in učimo, prenašamo svoja znanja na mlajše člane, jih spodbujamo k raziskovalni dejavnost in kreiranju sodobnih mešanih barskih pijač, ter jih seznanjamo o novostih na področju mixologije.

Število aktivnega članstva si želimo povečati tako, da bomo še večja družina prijateljev, ki bo imela v slovenskem gostinstvu tak pomen kot, ga že zaradi mednarodnega ugleda zasluži. Večkrat smo si prizadevali, da bi postal poklic Barman priznan. Uspelo nam je izpeljati proceduro registracije poklica Barman, ki je registriran s certifikatom, ki velja po celi zemeljski obli. Kot je zaznati, se trend pitja mešanih barskih pijač dviga in te pijače postajajo vedno bolj priljubljene.

Uvrstitve (vidne) naših članov na svetovnih prvenstvih

1991 – PORTUGALSKA – Lizbona – 3. mesto, Dušan Vrtovec
1992 – KANADA – Toronto – 4. mesto, Aleš Ogrin
1993 – AVSTRIJA – Dunaj – 6. mesto, Mladen Čoga
1996 – JAPONSKA – Tokio – 2. mesto, Mitja Acman
1997 – ČEŠKA – Karlovy Vary – 7. mesto, Mitja Acman
1998 – PORTUGALSKA – Lizbona – 4. mesto, Klemen Popit
1999 – ŠVEDSKA – Göteborg – 2. mesto, Aleš Ogrin
1999 – ŠVEDSKA – Göteborg – EKIPNI SVETOVNI PRVAKI
/ Aleš Ogrin, Klemen Popit, Mitja Acman /
2000 – SINGAPUR – Singapur – 1. mesto, Aleš Ogrin
2003 – ŠPANIJA – Sevilla – 16. mesto – Flair, Aleš Petek
2004 – ZDA – Las Vegas – 9. mesto, Slavko Ocepek
2004 – ZDA – Las Vegas – 9. mesto – Flair, Aleš Petek
2005 – FINSKA – Helsinki – 5. mesto, Božidar Kozlovič
2005 – FINSKA – Helsinki – 16. mesto – Flair Aleš Prestor
2006 – GRČIJA – Chalkidiki – 6. mesto, Rok Dobnikar,
2006 – GRČIJA – Chalkidiki – EKIPNI SVETOVNI PODPRVAKI
/ Aleš Ogrin, Slavko Ocepek, Božidar Kozlovič, Rok Dobnikar /
2009 – NEMČIJA – Berlin – 2. mesto, Miro Petrevčič
2010 – ČEŠKA – Praga (SP Brezalk. koktajl) – 1. mesto, Stojan Križman
2011 – ČEŠKA – Praga (SP Brezalk. koktajl) – 7. mesto, Edin Halačević
2011 – POLJSKA – Varšava Flair – 7. mesto, Boris Šimbera
2011 – POLJSKA – Varšava – 2. mesto, Branko Lepoša
2012 – KITAJSKA – Peking – 2. mesto, Edin Halačević
2013 – ČEŠKA – Praga – 5. mesto, Mitja Acman
2013 – ČEŠKA – Praga (SP Brezalk. koktajl) – 8. mesto, Miha Kolarič
2014 – ČEŠKA – Praga (SP Brezalk. koktajl) – 4. mesto, Rok Dobnikar
2014 – Južnoafriška republika – Cape Town – 4. mesto, Edin Halačević                                        2016 – JAPONSKA – Tokio – 3. mesto, Draga Kepeš
2018 – ESTONIJA – Talin – 2. mesto, Tomaž Fartek                                                                      2019 – KITAJSKA – Chengdu – 7. mesto, Anže Šmid

Želim vam “Dober mix!”

predsednik društva Rok Dobnikar