Intervju Alfred Polak

Mislim, da je prav, da objavim tudi to; intervju nastal pred nekaj leti, a danes še vedno aktualen.
Danes jih ima že krepko čez 80 let in je še vedno zelo dejaven. Je izjemen poznavalec gostinstva in turizma pri nas. Je avtor knjige Za strežbo, ki jo še danes uporabljajo dijaki srednjih gostinskih šol in je avtor edine knjige o Mešanju pijač za barmane. Je strasten filatelist. Je dobitnih številnih priznanj in medalj, dobitnik priznanja za življenjsko delo in še in še. Kljub letom še še vedno udeležuje kot delegat svetovnih tekmovanj in nedavno je ocenjeval na mednarodnem barmanskem tekmovanju na Bledu.
Gospod Alfred Polak
Dobitnik priznanja za življenjsko delo
Gospoda Alfreda Polaka sem obiskal na njegovem domu, kjer s svojo družino živi v lepo obnovljeni hišici na Brodu pri Ljubljani. V kletnih prostorih si je lično uredil svojo barsko sobo v kateri so shranjeni njegovi spomini. V vseh teh letih njegovega intenzivnega delovanja v gostinstvu in turizmu se je nabralo veliko gradiva, ki jih je skrbno arhiviral in vesela bodo društva, ki bodo kdaj lahko prejela njegove zapiske in fotografije. V mladosti je bil Alfred zagrizen športnik in kljub temu, da je njegovo otroštvo bilo zelo težko, saj je bilo začasa druge svetovne vojne, kjer je bil kot majhen otrok tudi večkrat zaprt v taborišču, z družino pa izgnan iz države, sem na njegovem obrazu uvidel stisko, bolečino in solzo v očeh. Res ne vemo, kaj so morali včasih ljudje vse pretrpeti, ampak, je pa zato Alfred odrastel v delovnega, poštenega in vztrajnega moža, zato smo mu tudi mi, ki delamo v gostinstvu in turizmu neizmerno hvaležni za vse, kar je dobrega naredil za nas.
Njegov sošolec je bil Milan Kučan
Po končani gimnaziji v Murski Soboti v kateri je svojo šolsko klop delil z Milanom Kučanom, se je najprej želel vpisati na gradbeno fakulteto. Ker ni bil sprejet se je leta 1955 odpravil v Ljubljano in se vpisal v gostinsko šolo. Že kot otrok je delal in pomagal v različnih gostilnah v svojem domačem okolju tako, da mu gostinstvo ni bilo tuje. Bil je priden in vzoren dijak, saj ga je zelo cenilk tudi profesor Detela. Ker je živel v internatu in bil zelo skrben dijak, ki ni prenesel nereda je bil zgled marsikateremu sošolcu.
Od barmana do učitelja in direktorja
Po končani šoli je svojo kariero začel kot natakar v baru na Bellevue. Ker je bil v svojem delu zelo zvedal in se je hitro tudi učil, je kmalu opravil tudi pedagoške izpite in se zaposlil na srednji gostinski šoli v Ljubljani, kot učitelj strokovnega pouka – strežba. Po nekaj letih enoličnega učenja in ko se je naveličal tudi dela v šolski restavraciji Urška je kasneje postal direktor kar nekaj hotelov od Kompasa, Slovenije turista in Uniona, vse do leta 1990. Zadnjih pet let pred upokojitvijo pa je bil zaposlen na gospodarski zbornici Slovenije. V vseh teh letih pa je bil Alfred dejaven na mnogih področjih gostinstva in turizma. Kot najpomembnejše je to, da je bil ker 49 let soorganizator gostinsko turističnega zbora, veliko je naredil za barmane, kuharje pa tudi za sommelierje in še bi lahko naštevali.
Njegova prva mešana pijača je bila Gin-fizz
Že leta 1962 je spoznal delo barmana v hotelu Bellevue. Takratni hotelski bar je vodila Tončka Jurjevčič. Seminar je opravil v Opatiji in tam ga je učil tudi svetovno znani barman Švicar Harry Schraemli, ki je napisal veliko strokovnih knjig in ker je Alfred dobro znal nemški jezik je od tega predavanja odnesel največ. Tekmoval je bolj malo je bil pa v društvu vedno dejaven, kot sekretar od leta 1978 do 1980 tudi kot predsednik društva barmanov Jugoslavije. Takrat je društvo štelo preko 500 članov in zelo veliko je bilo različnih tekmovanj po celotni Jugoslaviji. Alfred je zaradi te funkcije bil zelo veliko z doma, kar pa danes to malo obžaluje, je pa vsekakor zelo ponosen na svojo ženo, da mu je v najtežjih trenutkih stala ob strani, sina in hčerko pa vzgojila v poštena in delovna človeka.
Alfred je deloval v različnih društvih. Poučeval je na različnih seminarjih, največkrat za mlade barmane, z željo, da bi društvo in Slovenijo še naprej tako uspešno predstavljali svetu.
Napisal je več knjig, biltenov in življenjepisov
Kot učitelj na srednji gostinski šoli v Ljubljani je najbolj pogrešal dobro strokovno literaturo, da bi učitelji lahko enakovredno in pravilno naučili svoje dijake. Tako je leta 1962 v Londonu spoznal Janeza Freliha , ki je takrat delal v Nami in je dobro znal tipkati. Alfred pa je ravno tistega leta od ravnatelja dobil nalogo, da napiše knjigo o strežbi. Skupaj z Janezom sta podpisala pogodbo in knjigo tudi uspešno izdala. Ker je bila strokovno zelo dobro pripravljena, jo dijaki uporabljajo še danes. Tudi v društvu barmanov je napisal knjigo Mešanje pijač, ki jo rabijo predvsem na seminarjih, da si slušatelji lažje predstavljajo svoj bodoči poklic.
Zdaj, ko je Alfred že bolj v letih pa najraje piše o svojih prijateljih, obletnicah in rojstnih dnevih in tudi nama z Rokom pomaga pri izdaji bilten.
Nagrada prišla pravi čas
Na gostinsko – turističnem zboru so priznanje za življenjsko delo podelili njemu. Priznali so mu tisto, kar je do danes dal slovenski gastronomiji, predvsem na področju stroke. Veliko znanja je prenesel na mlade generacije, kar je bila vse skozi tudi njegova največja želja. Hvala Alfred!

Pogovor z g. Alfredom je opravil Jure Žitko-Juko